IOS-14 update en adverteren op Facebook & Instagram (belangrijk nieuws)


LIVE Blog

Belangrijk nieuws.

Werk jij met Facebook & Instagram Advertenties of wil je hier mee gaan starten? Lees & luister dan absoluut deze blog & podcast. De Apple IOS-14 update heeft namelijk (grote) gevolgen voor jouw Facebook Advertentie Campagnes.

[Klik op de player hieronder om de aflevering te luisteren of scroll naar beneden voor extra praktische informatie inclusief alle genoemde software en/of links]


Je kunt jezelf ook abonneren & luisteren via Apple Podcasts (voorheen Itunes),
Spotify, Google Podcasts of Soundcloud


Ok, to the point.

Waarom heeft de IOS 14-update (negatieve) invloed op jouw advertenties?

Apple wil een garantie aan haar klanten afgeven dat alle apps op het gebied van privacy veilig en betrouwbaar zijn. Daarom wordt er een aantal privacy gerelateerde zaken aangepast die vervolgens weer invloed hebben op jouw advertenties.  

Concreet is het zo dat Apple met de nieuwe update het verzamelen en delen van een aantal gegevens op IOS-14 apparaten verbiedt. Tenzij….mensen hiervoor expliciet toestemming geven. Hierin zit nu net de crux.  

Vanaf het moment van updaten, krijgen gebruikers van de IOS 14 een pop-up te zien met hierin de vraag of ze toestemming geven om gevolgd te worden op externe websites en/of apps.

IOS 14 update melding | Adverteren op Facebook & Instagram

Naar alle waarschijnlijkheid zullen veel mensen dit (doordat dit zo expliciet gevraagd wordt) weigeren.

Er zijn ongelooflijk veel Apple gebruikers dus je zult begrijpen dat deze wijziging veel Facebook Adverteerders treft. 

Dit is hoe Facebook vandaag de dag werkt:

Facebook trackt bezoekers. Tracking is het verzamelen, koppelen en (eventueel) delen van gebruikers- of apparaat gegevens met datamakelaars. Zo ziet men hoe mensen zich op het world wide web ‘gedragen’.

Aan de hand daarvan kunnen ondernemers bijv. via Facebook & Instagram gerichte advertenties maken. Bijkomend voordeel is dat ze bij Facebook hierdoor heel goed kunnen inschatten welke mensen kopen of zich inschrijven. Aan deze mensen worden nu specifieke Facebook advertenties getoond.

Je kunt je voorstellen dat wanneer mensen zich afmelden voor het bijhouden van deze gegevens, er een grote ‘blinde vlek’ voor Facebook tracking ontstaat.

Dit zal niet van toepassing zijn op al het verkeer en alle beschikbare data van Facebook maar wel voor iedereen die de nieuwe IOS 14 update gebruikt en aangeeft dat zijn of haar gegevens niet meer gebruikt mogen worden.

Het gevolg is dat personalisatie en rapportages van Facebook campagnes beperkt worden. Dit betekent dat er minder doelgericht geadverteerd kan worden en jij als adverteerder dus minder geld verdient.

Domeinverificatie in Facebook Bedrijfsmanager

Facebook bericht je om je websitedomein te verifiëren. Door je domein te koppelen in Facebook Bedrijfsmanager, help je om misbruik van je domein te voorkomen en maak je aan Facebook duidelijk dat jouw website(s) in jouw beheer zijn en bij jouw bedrijf horen. Bovendien is het verstandig om het domein van je website in Facebook Business Manager te verifiëren om toekomstige onderbrekingen van je websitecampagnes te voorkomen.

De IOS 14-update stelt vast welke Bedrijfsmanager de bevoegdheid heeft om de acht beschikbare conversiegebeurtenissen in te stellen.
Facebook geeft prioriteit aan domeinverificaties voor domeinen met pixels. Als de functie voor meting van verzamelde gebeurtenissen beschikbaar komt, kun je dit als eerste configureren.

Lees hier meer over domeinverficitatie en hoe je dit kunt instellen in Facebook Bedrijfsmanager

Volgens Facebook zal de IOS 14- update de volgende mogelijkheden beperken:

  • Op effectieve wijze advertenties weergeven aan mensen op basis van hun betrokkenheid bij je bedrijf
  • Conversies van bepaalde klanten meten en hierover rapporteren (let op: er kan 3 dagen vertraging optreden in je rapportage!)
  • Zorgen dat je advertenties met de juiste frequentie worden weergegevens aan de meeste relevante doelgroepen
  • De kosten per actie in de loop der tijd voorspellen en automatiseren en op efficiënte wijze budgetten toewijzen
  • Je retargeting doelgroep zal kleiner worden
IOS 14 Update adverteren op Facebook & Instagram (belangrijk nieuws)
pin it 2

Nog maar acht (conversie) events per domein te gebruiken

Een andere wijziging is dat je nog maar acht conversiegebeurtenissen per domein mag optimaliseren (wat voor de gemiddelde adverteerder vaak wel voldoende is 😉).
Facebook configureert eerst de conversiegebeurtenissen waarvan Facebook denkt dat ze het relevantst zijn voor je bedrijf op basis van je activiteit.

Je voorkeuren beheer je in de Gebeurtenisbeheer in de Facebook Bedrijfsmanager.

Wanneer jij een advertentie maakt, kies je slechts één van 8 beoogde conversiegebeurtenissen om te optimaliseren.

Facebook heeft een aparte websitepagina gemaakt voor kleine zelfstandige ondernemers; https://www.facebook.com/business/apple-ios-14-speak-up-for-small-business

Wat kan je van mij verwachten?

Op het moment dat er meer informatie is, een handeling die je moet verrichten of de komst van een nieuwe functie om ondanks de update nog optimaal gebruik te kunnen maken van het advertentiebeheer van Facebook, dan zal ik dit in deze live blog verwerken. Wil je hiervan op de hoogte blijven, geef dat dan hier aan.

Nu kan ik mij voorstellen dat je denkt: “Ria, waar moet ik beginnen! Ik weet hier echt te weinig van om dit te kunnen toepassen.”

No worries. In de van Klik naar Klant | academie laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.  Je kijkt als het ware over mijn schouder mee. Kan niet mis gaan 😊. Daarnaast beantwoord ik al je vragen toegespitst op jouw bedrijf.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>