5 levenslessen van de zaaier - Wetten van de Winnaars

Misschien ken je het verhaal van de zaaier al? De zaaier zaaide vlijtig zijn tarwe. Maar niet alle zaadjes bereikten het gewenste einddoel. Een deel van het zaad werd door de vogels opgegeten, andere zaadjes verdroogden door de zon en weer anderen werden door onkruid overwoekerd. Daaruit kun je vijf belangrijke levenslessen opmaken… 

 

1. Niet alles wat gezaaid wordt, komt ook op. We zullen veel moeten zaaien, omdat niet alles ons zal lukken. We mogen niet vertrouwen op één enkel zaadje.
2. We zullen ons niet hoofdzakelijk concentreren op onze vijanden, maar op ons werk. Wie zijn vijanden verwoest, bereikt daardoor niet zijn eigen doel. Bedenk wel: wie succesvol is, zal altijd vijanden hebben. Dat is nu eenmaal een regel van de natuur. Vogels en onkruid heb je altijd. De wijze zaaier zaait gewoon verder.
3. We moeten ons best doen en zaaien, daarna kunnen we pas oogsten. De beloning komt na het werk. Het universum beloont inspanningen en negeert excuses. Vaak proberen mensen dit natuurverschijnsel om te draaien. Langdurig geluk kan echter op deze manier niet ontstaan.
4. We hebben geduld nodig. Groei heeft tijd nodig. Twee dagen na het zaaien zullen we nog geen planten oogsten. Het werk alleen volstaat niet. Het is de combinatie van het zaaien en het hebben van geduld dat op den duur resultaat geeft.
5. We zullen oogsten wat we gezaaid hebben. Zowel ons goede als ons slechte zaad zal ons begeleiden in het leven. We moeten voorzichtig zijn welk zaad we gebruiken, het zou namelijk zomaar op kunnen komen.


Dit is een gedeelte uit het boek De Wetten van de Winnaars welke ik heb uitgegeven.
Waarom? Omdat ik met stelligheid durf te zeggen dat dit HET boek is geweest waarom ik nu sta waar ik sta. Ik wilde een video opnemen hierover maar ik heb aan het begin van het project in 2011 een video gemaakt en onlangs een blogbericht erover geschreven, ik kan het niet anders of mooier verwoorden dan ik toen al gedaan heb:
Het verhaal achter Ria Kaashoek en het uitgeven van het boek “De Wetten van de Winnaars”

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.